La articolul

Care e secretul pentru a înscrie puncte la Scrabble? Despre popularitatea literelor într-o limbă

Cum se punctează literele la Scrabble? Cele mai frecvente și mai puțin frecvente litere dintr-o limbă. Elementele de bază ale scorului la Scrabble.

Oricine, chiar și cel mai începător jucător de Scrabble, este conștient de faptul că literele diferite valorează un număr diferit de puncte. Primim o recompensă mai mare pentru utilizarea unora, altele au un impact mai mic asupra scorului nostru. Cu toate acestea, nu toată lumea este conștientă de la ce provin aceste diferențe. Cum a apărut punctajul literelor la Scrabble?

Analiza limbajului este baza Scrabble

Scrabble ca joc de cuvinte se bazează pe limbajul natural folosit de oameni în vorbire și în texte scrise. Astfel, este supus și analizelor și legilor pregătite și dezvoltate pentru limbajul natural.

Analiza limbajului în ceea ce privește frecvența literelor individuale este evident mult mai veche decât Scrabble în sine. Originile sale pot fi urmărite până la 800 d.Hr. La acea vreme, un matematician arab, al-Kindi, lucra la metode de descifrare a cifrelor bazate tocmai pe frecvența literelor în limbă.

Studierea frecvenței apariției literelor individuale în textele scrise a căpătat importanță în secolul al XV-lea, odată cu apariția tiparului. Cu ajutorul acesteia, cei responsabili de tipărituri putea estima numărul de fonturi individuale de care aveau nevoie pentru a-și pregăti textele.

Litere rare – mai multe puncte

Aceste studii și observații au stat la baza punctajului Scrabble. Principiul din spatele acestuia este simplu – cu cât o literă apare mai des într-o limbă, cu atât se pot forma mai multe cuvinte cu aceasta. Acest lucru face ca jucătorul Scrabble să o poată utiliza mai ușor. Pentru a diversifica și a face competiția mai dificilă, la Scrabble se obține un scor mai mare pentru literele „mai dificile”, care impun jucătorului să formeze cuvinte mai puțin populare.

Un caz special aici este așa-numitul „Blank”, care este o piesă goală de Scrabble. Poate înlocui orice literă pentru jucător, deci este cea mai ușor de utilizat. Prin urmare, valoarea sa este 0.

Limbi diferite – scoruri diferite

Faptul că punctajul literelor individuale în Scrabble depinde de frecvența lor într-o limbă duce la o concluzie firească. Punctajul ar trebui să varieze în funcție de limbă. Ne așteptăm ca frecvența literelor în cuvinte să fie diferită pentru engleză, germană sau poloneză.

Acesta este într-adevăr cazul și de aceea Scrabble are versiuni pentru mai multe limbi. Deși constă doar dintr-o tablă și litere care s-ar putea crede că sunt potrivite pentru aranjarea cuvintelor în diferite limbi, jocul Scrabble într-o versiune greșită a limbii poate să nu aibă prea mult sens.

O bună comparație este aceea pentru litera „K”, de exemplu. În poloneză apare relativ des, de aceea valoarea sa punctuală este de doar 2. Cu toate acestea, este diferit în engleză, unde apare într-un număr mult mai mic de cuvinte. Astfel, jucând Scrabble în limba engleză, pentru utilizarea literei “K” obținem până la 5 puncte.

Mai multe puncte – mai puține litere în set

Acest lucru aduce după sine o altă consecință. Literele care sunt mai puțin frecvente în limbă și, prin urmare, au un scor mai mare, sunt, de asemenea, reprezentate mai puțin numeric în setul de piese Scrabble. Prin urmare, litera „K” menționată este prezentă de trei ori în versiunea poloneză a jocului, în timp ce în versiunea în limba engleză vom găsi o singură piesă cu această literă.

Un joc de Scrabble într-o versiune în altă limbă nu numai că distorsionează scorul, dar poate face și mai dificilă formarea cuvintelor. Pur și simplu vom rămâne fără litere la un moment dat.

Alte site-uri recomandate legate de Scrabble:

scrabble word finder

contador de palabras

conta parole

zeichen zählen

słowa z liter